Tuesday, June 24, 2008

Minggu Perkasa PutraSeluruh warga Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu (UPMKB) merakamkan ucapan setinggi-tinggi tahniah dan selamat datang kepada mahasiswa baharu.

PERKHIDMATAN BAS UNTUK PELAJAR BAHARU

Berita baik kepada mahasiswa sekalian. Adik-adik tidak perlu risau berkenaan pengangkutan bas daripada Lapangan Terbang Bintulu atau dari Terminal Bas Ekspress Bintulu ke Kolej Sri Rajang, UPMKB. Apa yang perlu adik-adik buat adalah mendaftarkan diri adik-adik kepada pegawai kami di kaunter perkhidmatan bas UPMKB di dalam kawasan terminal lapangan terbang atau terminal bas ekspress.

Untuk maklumat lanjut mengenai jadual perjalanan bas dari kedua-dua lokasi ke Kolej Sri Rajang, jadual perjalanan bas (sila klik) ini boleh membantu anda.

PROGRAM MINGGU SUAI KENAL

Minggu Suai Kenal Perkasa Putra Universiti Putra Malaysia diadakan selama lapan (8) hari dan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti. Program ini akan memberikan pendedahan awal kepada adik-adik bagi memudahkan penyesuaian diri dengan suasana kampus dan budaya hidup sebagai mahasiswa di universiti. Adik-adik boleh merujuk jadual program minggu suai kenal di sini (sila klik)

Dalam masa tersebut, mahasiswa akan diberikan maklumat penting berkenaan program pengajian, halatuju kerjaya dan kemudahan yang ditawarkan sepanjang berada di UPMKB. Manfaat daripada menghadiri program ini, adik-adik akan menjadi lebih bersedia, mempunyai panduan dan halatuju selari dengan tekad, usaha dalam mencapai cita-cita untuk bergraduat dengan cemerlang.

Adalah menjadi harapan UPMKB agar mahasiswa yang dilahirkan kelak faham akan matlamat negara dan aspirasi bangsa, mempunyai kesedaran dan jati diri, semangat juang yang kental, beriman, berdisiplin, berilmu dan professional.

PERSEDIAAN UNTUK PENDAFTARAN

Bagi memudahkan proses pendaftaran kelak, adik-adik diminta untuk menyediakan dan membawa dokumen seperti berikut ;

i. Surat Tawaran Kemasukan/ online ke Universiti

ii. Kad Pengenalan / passport

iii. Sijil Berhenti Persekolahan dan Surat Akuan lain yang berkaitan

iv. Salinan Surat Tawaran Biasiswa/ Pinjaman/ Dermasiswa/ Jaminan KWSP dan

sebagainya (jika ada)

v. Dua (2) set salinan dokumen berikut yang telah disahkan untuk tujuan

permohonan biasiswa/ pinjaman:- Sijil kelahiran diri dan ibu bapa;

- Sijil keputusan peperiksaan PMR/SPM/STPM/ Diploma dan sijil aktiviti ko

kurikulum.

- 1 salinan Penyata Pendapatan (Borang J/ Penyata Gaji/ Kad Pesara Kerajaan)

yang terkini ibu bapa/ penjaga/ suami isteri.

(Bagi ibu bapa/ penjaga/ suami / isteri yang bekerja sendiri dan tidak

mempunyai dokumen berkenaan, sila sediakan surat pengesahan pendapatan

yang disahkan oleh pegawai seperti di perenggan 7.8(k) dengan menyatakan

nama dan nombor kad pengenalan, berkaitan dengan pemohon dan jumlah

pendapatan bulanan)vi. Gambar sebanyak 12 keping berwarna mengikut ukuran pasport

(berlatarbelakangkan warna biru) / Imej secara digital.

Catatan : Sila tuliskan no. matrik, nama dan no. kad pengenalan di belakang setiap keping gambar.

TEMPAT MENDAFTAR

Lokasi pendaftaran mahasiswa baharu adalah di alamat berikut :

Dewan Makan 1, Kolej Sri Rajang,

Jalan Mulu, UPM Kampus Bintulu,

Bintulu, Sarawak.

Papan tanda penunjuk arah akan dipamerkan bermula daripada kedua-dua laluan masuk UPMKB sama ada menggunakan Jalan Nyabau atau Jalan Li Hua sehingga ke Kolej Sri Rajang, UPMKB. Sila rujuk lampiran peta lokasi UPMKB (Klik pada peta lokasi) untuk panduan kenderaan daripada Miri, Sibu dan Bintulu.

PERSEDIAAN UNTUK PENGINAPAN

Adik-adik juga dinasihatkan untuk membawa pakaian dan barang-barang berikut semasa datang melaporkan diri ke UPMKB ;i. Pakaian sendiri yang sesuai untuk kegunaan harian dan majlis rasmi selaras

dengan program Minggu Suai Kenal Perkasa Putra.

ii. Pakaian sukan seperti baju kemeja T, ‘track bottom’ dan kasut sukan

iii. 2 helai selimut dan 3 helai cadar

iv. Sarung Bantal

v. Sejadah bagi pelajar yang beragama Islam

vi. 2 helai tuala mandivii. Keperluan lain seperti baldi dan sebagainya

PENGINAPAN IBU BAPA

Sukacita dimaklumkan bahawa penginapan di Kolej Sri Rajang hanya disediakan kepada mahasiswa baharu sahaja. Ibu bapa, keluarga atau pengiring kepada pelajar baharu tidak disediakan kemudahan penginapan dan dinasihatkan untuk membuat tempahan penginapan di hotel/ rumah tumpangan yang berdekatan dengan UPMKB. Senarai hotel dan rumah tumpangan (sila klik)

Kemudahan teksi di Bintulu amat mudah diperolehi dengan menghubungi nombor hotline 086-332009. Untuk rujukan anggaran kadar tambang teksi di sekitar Bintulu (sila klik)

URUSAN IMIGRESEN

1. Dokumen Perjalanan Terhad

Adik-adik dari Semenanjung dan Sabah yang mendapat tawaran pengajian di UPMKB dinasihati untuk memohon Dokumen Perjalanan Terhad (DPT) di Pejabat Imigresen yang berhampiran dengan tempat tinggal masing-masing. Adik-adik juga dikehendaki untuk mengemukakan dokumen berikut semasa membuat permohonan :

i. 2 salinan kad pengenalan ( Sila bawa kad pengenalan asal dan sijil lahir asal)

ii. 2 keping gambar ukuran passport

iii. RM 1.00 untuk pembelian borang IM.42-Pin 1/97 di Pejabat Imigresen.

2. Permohonan Pas Pelajar

Dokumen Perjalanan Terhad hendaklah dibawa bersama untuk pemeriksaaan oleh pihak Imigresen di pintu masuk lapangan terbang Kuching atau Lapangan Terbang Bintulu. Dokumen tersebut juga perlu diserahkan kepada Unit Kewangan dan Kebajikan Pelajar, Pejabat Timbalan Dekan (HEP), UPMKB semasa hari pendaftaran bagi tujuan urusan permohonan pas pelajar. Sila kemukakan bersama dokumen berikut :

i. Buku Dokumen Perjalanan Terhad (DPT)

ii. 1 salinan kad pengenalan

iii. 1 keping gambar berukuran passport

iv. 1 salinan surat tawaran dari Universiti

v. RM 1.00 untuk borang permohonan pas pelajar (Im. 14-pin. 1/93)

MAKLUMAT TAMBAHAN

i. Bantuan Kewangan - Biasiswa/Pinjaman (sila klik)

ii. Senarai Talian Penting Untuk Di Hubungi (sila klik)

ii. Semakan Tawaran Kemasukan (sila klik) Baca Seterusnya

UPM tidak pernah abai kemudahan Kampus Bintulu

UNIVERSITI Putra Malaysia (UPM) ingin merujuk aduan 'Pelajar Jauh, Rembau Negeri Sembilan', dalam ruangan ini pada 13 Jun, bertajuk 'Kampus UPM Bintulu serba kekurangan'.

UPM ingin membuat kenyataan bahawa UPM Kampus Bintulu (UPMKB) tidak pernah dianaktirikan, malah diberi tumpuan sewajarnya seperti dalam pembangunan fizikal bagi aktiviti pengajaran dan pembelajaran melalui Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

UPMKB yang mula beroperasi pada Oktober 2001 ialah antara fakulti yang mendapat peruntukan lebih tinggi berbanding fakulti lain di kampus induk bagi menyediakan pelbagai kemudahan kepada pelajar termasuk perpustakaan yang mempunyai koleksi buku dan rujukan dalam pelbagai bidang, makmal pengajaran dan kemudahan latihan pelajar yang berkaitan.

Menyentuh mengenai koperasi dan mesin ATM, UPMKB tidak pernah menafikan kepentingan kemudahan itu, malah akan melengkapkan kemudahan itu pada sesi akademik 2008/2009 apabila Bangunan Pusat Pelajar UPMKB siap dibaik pulih.

Program pembangunan sahsiah pelajar juga dipertingkatkan dan UPMKB sentiasa menguatkuasakan peraturan pelajar supaya kampus ini melahirkan pelajar yang memiliki ketrampilan, sahsiah dan jati diri cemerlang.

Untuk makluman, Majlis Perwakilan Pelajar yang dipilih oleh UPMKB terdiri daripada mereka yang cemerlang dalam pengajian (syarat minimum CGPA 3) dan cemerlang aktiviti kokurikulum. Semua aktiviti dianjur UPMKB adalah terancang dan mengikut objektif ditetapkan tanpa mengganggu pembelajaran pelajar.

Justeru, UPM meminta supaya pengadu terus mendapatkan maklumat tepat daripada pentadbiran UPMKB dan sentiasa menyokong usaha kampus berkenaan menjadi sebuah kampus cawangan unik, berdaya saing dan cemerlang.

UPMKB adalah destinasi pendidikan yang memiliki keaslian dan keunikan budaya tersendiri, bersesuaian dengan martabat kebenaran dan ketinggian ilmu yang dijunjung.

ABDULLAH ARSHAD,
Ketua Bahagian Komunikasi Korporat,
Universiti Putra Malaysia,
Serdang, Selangor. Baca Seterusnya

Isu Surat Pelajar Bertajuk Kampus UPM Bintulu serba kekurangan

SAYA dan adik adalah pelajar di sebuah kampus cawangan Universiti Putra Malaysia (UPM) di Bintulu Sarawak.

Pada pengamatan kami, kewujudan kampus cawangan universiti tempatan, terutama di Sabah dan Sarawak, perlu diberi perhatian khusus oleh kerajaan supaya ia setanding dengan kampus di Semenanjung.

Umum maklum, melalui Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), peruntukan bajet banyak diberikan kepada pendidikan. Namun, kami di kampus cawangan ini masih jauh ketinggalan berbanding kampus utama di Serdang.

Nampaknya kampus UPM di Bintulu ini dianaktirikan tanpa perhatian.

Ada yang masih tiada kemudahan asas seperti buku yang mencukupi, makmal, koperasi dan mesin ATM.

Pelbagai anugerah dimenangi kampus induk dan dijaja sehingga ke seberang laut walaupun keadaan kami di Bintulu amat jauh berbeza.

Begitu juga dengan kurangnya penekanan terhadap disiplin pelajar. Masih ada pelajar lelaki yang bertindik di kening dibenarkan belajar. Pelajar seperti ini sepatutnya dikenakan tindakan disiplin.

Begitu juga, pelajar yang terlanjur dan mengandung luar nikah sekadar diberikan amaran dan tiada tindakan disiplin diambil.

Tambahan pula, tidak pernah diadakan kempen antimerokok, menyebabkan merokok menjadi perkara biasa di kampus.

Aktiviti di cawangan sama banyak dengan kampus induk yang mempunyai berkali-kali ganda bilangan pelajarnya.

Akibat paling ketara, gred peperiksaan kebanyakan pelajar yang sibuk terutama ahli Majlis Perwakilan Pelajar semakin merosot .

Sudah ada contoh kampus cawangan yang keluar dari universiti tempatan dan menjadi satu institusi yang mampu disegani.

Di Terengganu, sebuah institusi keluar dari UPM dan kini menjadi antara universiti perikanan terulung Asia Tenggara.

Ia mampu menguruskan sendiri tanpa kerenah birokrasi dari kampus induk, terutama yang terlalu jauh seperti kami di Sabah dan Sarawak mampu menjadikan kami institusi yang lebih baik.

Pembangunan institusi kami pasti menjadi lebih baik dengan hilangnya urusan tambahan seperti kelulusan itu dan ini, perangkaan berkali-kali, mesyuarat dan sebagainya. Langkah ini juga pasti dapat menjimatkan kos pentadbiran dan ulang-alik yang mahal. Kursus pegawai juga diadakan di kampus induk dan mengakibatkan pensyarah meninggalkan kelas bagi urusan lain yang sepatutnya mengambil masa yang singkat.

Tindakan terbaik adalah membebaskan institusi yang terlalu terpisah dari kampus induknya agar menjadi satu badan pendidikan baru di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi.

Bukankah anak jika hidup berjauhan dari keluarga perlu berdikari?

PELAJAR JAUH,
Rembau, Negeri Sembilan. Baca Seterusnya

Wednesday, June 11, 2008

Keputusan Peperiksaan Semester Kedua 2007/2008 Universiti Putra Malaysia

Keputusan boleh diperolehi pada 12 Jun 2008, , so rakan2 di UPM boleh visit link di bawah untuk dapatkan keputusan. Kalau server lambat sebab ramai access, cuba alternative di Portal Pelajar : http://www.psp.upm.edu.my

Untuk mendapatkan keputusan:

http://www.sms.upm.edu.my:8080/servlet/student.Exam
http://www.esmp.upm.edu.my/dkur/index.jsp
http://www.upm.edu.my/sms/ (pakai sms, xpasti whether still functioning or not)

Jika server masih tak berikan sebarang respon, cuba esok ye, since confirm malam ni ramai akan access.

Semoga Berjaya Baca Seterusnya